VESTI
     
 
Sabor Ujedinjenih sindikata Srbije izabrao novo rukovodstvo, usvojen novi Statut i Platforma rada. Ana Kojić predsednica Ujedinjenih sindikata Srbije. (USS)
ODRŽAN SABOR UJEDINJENIH SINDIKATA SRBIJE
„SOCIJALNA PRAVDA ZA SVE“




Beograd, 06.04.2014.

Nakon pet godina rada i postojanja, USS su u beogradskom Domu sindikata održali Sabor, pod sloganom „Socijalna pravda za sve“.

Delegati Sabora, predstavnici sindikata članica USS i Industrijskog sindikata Srbije, kao osnivača USS su održavanjem Sabora stavili tačku na pokušaj preuzimanja USS-a, od lica koja su 2009. godine postavljeni da koordiniraju aktivnosti vezane za USS.



Sabor je otvorio Petar Grbić, predsednik USS, podnošenjem Izveštaja o radu. U Izveštaju stoji da „U teškim i dramatičnim vremenima u kojima se kao društvo nalazimo, u trenucima poljuljanog poverenja prema srpskim sindikatima, u situaciji erozije ekonomskih i socijalnih prava zaposlenih, sindikat koji uspe da registruje preko 80 povereništava, zaslužuje svaku pažnju i postovanje, a to je upravo pošlo za rukom Ujedinjenim sindikatima Srbije.

Delovanje USS je bilo usmereno ka očuvanju stečenih socijalno ekonomskih prava, poštovanje sindikalnih sloboda, borbu za socijalnu pravdu i sigurnost, da socijalni dijalog bude temelj građenja socijalno pravedne i odgovorne Srbije.

Društveni ambijent u Srbiji nam nije naklonjen i USS je u više navrata samostalno, češće sa kolegama iz ISS vodio aktivnosti koje su doprinele prepoznatljivosti ideja USS, dobijanjem poverenja od strane radnika.

Većina vas prisutnih je u potpunoj informaciji i današnji Sabor predstavlja razlaz sa dojučešnjim kolegama, na starim idejama, otpočinjemo aktivnosti koje za krajnji cilj imaju snažan jezgrovit i uticajan Ujedinjeni sindikat Srbije. Ukoliko budemo predano i odgovorno radili, USS to može postati do našeg sledećeg, velikog okupljanja. Vreme ispred nas je vreme izazova i teškoća. Poznajući koleginice i kolege, koje trenutno vode USS, verujem da će oni podržani sa vaše strane, uspeti da ostvare sve proklamovane ciljeve, da će naći adekvatne odgovore za situacije u kojima ćete se naći i da ćemo svi mi koji smo danas prisutni na Saboru USS, moći u budućnosti da s ponosom kažemo „Da, bio sam tamo, odlučivao sam, stvorio sam dragocenost kojoj vrednost svakog dana skače, to je tvoj i moj uJedinjeni sindikat Srbije!“



Izveštaj o radu je od strane Sabora jednoglasno usvojen, a nakon toga su delegati usvojili novi Statut USS. Po novom Statutu, USS će održavati kongrese a organi USS će biti Kongres, Glavni odbor i Izvršni odbor. Članice USS više neće biti taoci neodgovornih pojedinaca koji su početkom 2014. godine pokušali nasilno preuzimanje USS.



Razmatrajući sadržinu Programske platforme, delegati Sabora su prioritet dali borbi za prava radnika, jačanju institucija socijalnog dijaloga, kvalitetnijem radnom i socijalnom zakonodavstvu i socijalnoj pravdi za sve. Za operacionalizaciju Platforme potebno je angažovanje svih struktura USS-a, a Industrijski sindikat Srbije kao osnivač će pojačati svoje aktivnosti i učiniti sve da USS na sledećem kongresu u potpunosti opravda svoje ime. Konstituisan je sastav Glavnog i Izvršnog odbora USS a na Konstitutivnoj sednici Glavnog odbora USS jednoglasno je za predsednicu USS izabrana Ana Kojić, a Nebojša Savić za sekretara USS, dok će funkciju potpredsednika USS obavljati Nenad Živković iz Sindikata saobraćaja, telekomunikacija i javnih komunalih preduzeća Srbije-USS.


  


Dani i godine ispred nas, te aktivnosti koje će sprovoditi USS, potvrdiće ispravnost naših stavova, a nove organizacije i članstvo omogućiti da USS utiče na događaje i ljude. U toj veri, delegati Sabora odlaze u svoja preduzeća i ustanove, da zajedno sa koleginicama i kolegama ostvare proklamovane ciljeve i ideje sadržane u Programskoj platformi.


  


  

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"