VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije održao sednicu Predsedništva. Ujedinjeni sindikati Srbije nastavljaju normalan rad i funkcionisanje. Reindustrijalizacija Srbije prioritet ISS u 2014. godini.
INDUSTRIJALIZACIJA SRBIJE PRIORITET U 2014. GODINI




Beograd, 01.04.2014.
Predsedništvo Industrijskog sindikata Srbije (ISS) održalo je VII redovnu sednicu Predsedništva sa izazovnim i bogatim dnevim redom.
Na početku sednice Izveštaj o aktivnosima i stanju u Ujedinjenim sindikatima Srbije podneo je predsednik USS Petar Grbić, koji je izneo sve dosadašnje aktivnosti naglasivši da je na osnovu finansijske dokumentacije utvrđeno da je Azir Hadžifejzović zloupotrebio poverena finansijska sredstva što je rezultiralo pokretanjem krivične prijave od strane USS koje je dopunjena izjavama i navodima kolega, Slavoljuba Anđelića iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija –Republički odbor Pravosuđa.
Predsednik Grbić je potvrdio da se Sabor održava 13.04.2014. u Beogradu i da su pripreme u toku.
Predsedništvo ISS je informisano od strane predsednika Dragana Matića da je od strane Azira Hadžifejzovića i Negoslava Jovanovića pokušana blokada računa ISS što je od strane rukovodstva sprečeno ali je račun USS po zahtevu predsednika USS Petra Grbića blokiran do završetka Sabora USS.
Predsedništvo je konstatovalo da su predizborna obećanja bila lažna a u izuzetno teškoj situaciji nalaze se radnici i preduzeća u restrukturiranju o čijoj će se sudbini razgovarati nakon konstituisanja Vlade i usvajanja rebalansa budžeta. Posebnu zabrinutost izazvala je izjava ministra Igora Mirovića koji je potvrdio da samo 1/3 od preko 150 preduzeća u Restrukturiranju može očekivati pozitivno rešenje-nastavak postojanja i rada. ISS insistira da se napravi poseban program za najveća srpska preduzeća koja zapošljavaju na stotine hiljada radnika i koja bi u slučaju preživljavanja doprinela da se sačuvaju radna mesta i programi u preduzećima kooperantima. Nije isto ugasiti preduzeće sa hiljadu radnih mersta i ono sa 40 ili 50 hiljada radnih mesta. Prednost bi trebalo dati preduzećima koja su od nacionalnog i regionalnog značaja a posebnu brigu treba pokazati prema preduzećima koja se nalaze u potvrđeno devastiranim područjima.
Potvrđeno je da značajan broj privatnih poslodavaca pokreće stečajne postupke (Termoelektro, Minel Rudnap kotlogradnja, ..) kako bi namerno izazvanim stečajem izbegli obaveze prema zaposlenima. ISS i kolege iz Saveza sindikata metalaca Srbije postigli su dogovor da radnicima čija preduzeća idu u stečaj, daju punu pravnu, stručnu i tehničku podršku u ovom neželjenom i po zaposlene bolnom procesu.
Glavni odbor Industrijskog sindikata Srbije održaće se krajem aprila meseca i na njemu će biti prezenzovan Plan industrijalizacije Srbije koji će biti dostavljen predstavnicima nove Vlade i resornim ministarstvima.
Predsedništvu je pročitan i Dopis od koleginice Biljane Petkovioć iz ISS RBB Bor o aktivnostima Komisije koja je formirana po zahtevu Predsedništva ISS i koja treba sa Predsedništvo i Glavni odbor ISS obavesti o stanju finansija u ISS RBB Bor.
I ove kao i prethodnih godina, zahvaljujući podršci Fridrih Ebert fondaciji (FES) i Swiss Labour Assistance (SLA), ISS će biti u mogućnosti da aktuelizuje problematiku Radnih fondacija i Radničkih veća.
Od 13 članova predsedništva ISS sednici je prisustvovalo 11 članova.
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"